Blog

Grote Markt

Mijn vriendin wilde graag weer een keertje op De Grote Markt in Den Haag eten. Ik benaderde een aantal restaurants om de glutenvrije opties te bespreken. Ik koos voor Hoender en Hop. We gingen met de Randstadrail richting Den Haag. Ik was al een tijdje niet meer in Den Haag geweest en kreeg meteen zin om te gaan shoppen. Ik koos bij Hoender en Hop voor nacho’s, omdat ter plekke bleek dat ik de frites ook niet mocht. Na het eten gingen we naar De Boterwaag om nog een drankje te doen. Gelukkig was er een plekje aan een tafeltje, waar we gezellig verder konden kletsen. Ondanks dat we nog genoeg te kletsen hadden, stapten we rond 21 uur weer op de metro naar huis. ’s Nachts was ik erg misselijk. Ik vrees dat de nacho’s toch niet helemaal glutenvrij waren. Erg balen, want het is dan toch een domper na zo’n gezellige avond.

Scheveningen

Onze dochter is gek op het strand en wij komen er ook graag. Op 30 december waren we voor het eerst bij strandtent de Waterreus geweest. Hier parkeerden we nu dichtbij en liepen het strand op. Ik had gisteravond de briljante ingeving om een klein krukje mee te nemen, zodat ik bij de graafwerkzaamheden van mijn vriend en dochter kon blijven kijken. Dit beviel echt heel goed. Ik had zelfs nog een stukje meegegraven. Toen ik het koud kreeg, gingen we met een drankje opwarmen bij de Waterreus. Hierna gingen mijn vriend en dochter nog terug naar de waterlijn, terwijl ik in de strandtent bleef. Het was een heerlijke ochtend en het krukje gaat zeker vaker mee naar het strand.

Cinerama

Deze week had ik geprobeerd om op dinsdag en donderdag met een vriendin af te spreken, maar beide afspraken gingen niet door. Woensdag had ik ook al rustig aan gedaan, dus donderdag wilde ik er graag op uit. Ik besloot naar de film One Love over Bob Marley te gaan. Ik ging met de Randstadrail en stapte uit bij halte Beurs om bij Dunkin Donuts voor het eerst een glutenvrije donut te halen. Deze waren sinds drie weken in de verkoop. Ik koos voor de Koekiemonster donut en at deze op tijdens de film. Hij was heerlijk, maar het was wel een cakedonut (niet in vet gebakken). In de bioscoopzaal zaten maar vijf andere mensen. De film leerde mij veel over Bob Marley. Thuis hebben we af en toe zijn muziek op staan en het was mooi om nu de boodschap van een aantal nummers beter te begrijpen. Op de terugweg haalde ik dezelfde donut nog voor thuis. Dat werd ’s avonds nog een keer smikkelen. Onze dochter ging bij een vriend spelen, dus ik kon nog een tijdje mijn bed in. Zo had ik onverwacht een ontspannen ochtend gehad.

Voorjaarsvakantie in Arcen

Mijn schoonmoeder ging van vrijdag t/m maandag ook mee op vakantie. Ze had vannacht al bij ons gelogeerd, zodat we na het inruimen van de auto konden gaan rijden richting Limburg. Om 9.30 uur waren we zover. Onderweg hadden we wat file rond Beuningen en stopten één keer. Om 12 uur waren we bij het park. Helaas was ons huisje nog niet beschikbaar. We gingen lunchen in het restaurant. Om 13.15 uur belde ik naar de receptie of het huisje klaar was, maar ze vertelde dat het om 14 uur pas klaar zou zijn. Erg jammer, want ik verlangde wel naar mijn middagdutje. Mijn schoonmoeder maakte de bedden op met onze dochter, terwijl wij de auto uitruimden. Ik had graag meegewild naar de glutenvrije bakker om mijn bestelling op te halen, maar dat redde ik niet. Mijn vriend reed naar Venlo naar Oui! Sans Gluten en naar de Jumbo om onze bestellingen af te halen. Ik kwam uit bed om te helpen opruimen en mijn schoonmoeder ging met onze dochter naar het zwembad. Wat zag mijn bestelling van glutenvrije producten er gaaf uit. Ik proefde direct de appelflap en ’s avonds nog een stukje van de hartjeswafel.

Zaterdagochtend ging ik met onze dochter naar het zwembad. Het ging om 10 uur open en het was erg druk. Toch bleven we een tijd en vermaakten ons met de duikringen. Na mijn middagdutje gingen we naar Arcen om een wandeling van 5 km te maken. We kwamen langs het kasteel, een gedeelte liep door het bos en langs de brouwerij van Hertog Jan. Vooral het uitzicht van het laatste gedeelte van de wandeling langs de Maas was heel mooi. Hierna gingen we eten bij Alt Arcen. Dat was heerlijk en een mooie afsluiting van de dag.

Zondagmiddag gingen onze dochter, schoonmoeder en ik naar het Wereldpaviljoen in Tegelen. Ik had dit uitgezocht vanwege de vele goede recensies. Het paviljoen was alleen ’s middags open, dus ik deed een vroeg middagdutje, zodat we om 13.30 uur in de auto konden stappen. Bij aankomst bij het Wereldpaviljoen konden we precies nog met de vliegtuigsimulatie mee naar Nicaragua. Hierna gingen we door de douane en kwamen we in het dorp waar volop activiteiten waren. Onze dochter begon het steeds leuker te vinden. Ze vulde haar paspoort in, timmerde een boot en verfde de boot. Hierna gingen we verder naar Afrika waar ze een haarwrap vlocht, Djembe speelde en VR film van een Afrikaans dorp keek. Ik ben enorm gek op Afrika en vond het mooi om onze dochter te vertellen dat ze daar bijvoorbeeld geen vaatwassers en wasmachines kennen. Om 16.30 uur reden we weer terug naar het vakantiepark.

Maandagochtend verkenden we het park verder, terwijl onze dochter op de skelter reed. Terwijl ik uitrustte brachten mijn vriend en dochter mijn schoonmoeder naar de trein in Venlo. ’s Middags ging ik weer met haar zwemmen. Ze werd vriendinnen met een meisje en speelde daar heel leuk mee. Wat mij wel opvalt als ik met onze dochter ga zwemmen is dat het vaker de papa’s zijn die gaan zwemmen met hun kind, terwijl dit bij ons juist omgekeerd is.

Dinsdagochtend gingen we wandelen bij de Maasduinen. De beleef het boeiendstebos-route van 2700 meter was afwisselend door het bos, duinen en langs vennen. Ondanks dat het geen rolstoelroute was, was het goed te doen. Ik hoefde maar twee keer een stuk te lopen omdat het te steil was en het pad te smal. ’s Middags gingen we minigolfen op het park. Wat een vervelende banen waren het. Ze liepen niet vlak en hierdoor mistte we de hole vaak onnodig. Toch maakten we het rondje af, want onze dochter had er veel plezier in. Hierna ging ze nog spelen in de speeltuin en ontmoette ze een nieuw vriendinnetje. Ze vroeg haar gelijk of ze morgenmiddag ook ging zwemmen, net als wij.

Woensdagochtend maakten we de 3km rolstoelwandeling bij het Eendenmeer. Na de wandeling van de dag ervoor kon ik nu wat meer genieten van alles om mij heen en hoefde ik niet op het pad te letten. Hierna reden we naar restaurant In de Sluis om taart te eten. Ze hadden hier glutenvrije schuim-toffeetaart. Die was echt heerlijk. Op een klein stukje lopen langs het Reindermeer was het Speelbos waar ons dochter heerlijk aan het klimmen was.

Het Reindermeer had een mooie kleur water en we maakten het plan om hier vrijdagochtend nog te gaan wandelen, voor we richting huis gingen. ’s Middags ging ik nog kort zwemmen met onze dochter en haar vriendin was er inderdaad. Na het zwemmen gingen we naar een Italiaans restaurant All Arco in Duitsland. Hier serveerden ze glutenvrije pizza en daarover had ik via de email al contact gehad. Ze verrastten mij met glutenvrije pizzabolletjes als voorafje en daarna kreeg ik een lekkere luchtige pizza. Wat een super leuk restaurant was het en het gedeelte waar wij zaten was helemaal vol. Ik bedankte de serveerster voor hun inzet voor de glutenvrije pizza bij het afrekenen.

Donderdag bleven we op het park. Onze dochter ging aan het einde van de ochtend koekjes bakken. ’s Middags borrelden we met mijn neefje en zijn gezin. Zij zaten toevallig op hetzelfde park. Het was erg gezellig.

Vrijdagochtend checkten we om 9.30 uur uit en reden weer naar het Reindermeer. Daar liepen we het 4km lange pad van Dorus Ontdekt. We begonnen met de trekpont als eerste hindernis. De rolstoel moest hiervoor uit elkaar. Gelukkig was er ook een ander gezin dat ons hielp. Hierna kwamen we op een zandpad terecht wat niet te doen was met de rolstoel. Mijn vriend en ik duwden de rolstoel een lange tijd door het zand heen. Gelukkig kon ik hierna weer een stuk rijden, want het duwen is erg zwaar in het zand. We kwamen ook nog bij een deel van de route waarbij het pad onder water stond. Mijn vriend en een voorbijganger probeerden de rolstoel zo goed via een schuine helling naast het water weer op het pad te krijgen. Mijn vriend moest daardoor echter met zijn voeten in het water dus die liep het laatste stuk met natte schoenen en sokken. Ook was er nog een versmalling omhoog waar we de rolstoel moesten duwen. Wat een moeilijke en zware route was dit voor ons. We zijn heel wat gewend, maar deze route was niet te doen. Erg vermoeid kwamen we bij de auto terug om vervolgens aan onze terugreis te beginnen. Het was weer een heerlijk vakantie geweest.

Bioscoopweek

We konden op onze Rotterdampassen nog naar de bioscoop t/m 28 februari. We gaan de voorjaarsvakantie naar Limburg, dus vroeg ik mijn zus of ze dinsdagavond om 19 uur mee kon naar ‘Anyone but You’. Het was een heerlijke romantische komedie om te kijken en doordat de film al om 19 uur begonnen was, lag ik niet zo laat in bed.

Zaterdag moest onze dochter om half vier afzwemmen voor haar B-diploma. Ze ging al voor het ontbijt met mijn vriend naar de Jumbo om daar haar cadeautje voor haar diploma uit te zoeken. Ze wilde heel graag een heliumballon en kwam terug met een grote unicorn en lekkere broodjes voor het ontbijt. Om 9 uur reed ik al weg met onze dochter naar de bioscoop om de nieuwe film van Peppa Big te kijken. Ik wilde eigenlijk liever naar Vogelvlucht, maar na het zien van de trailer, wilde onze dochter deze niet zien. Onze dochter genoot van de film van Peppa, waarin Peppa ook haar feestje viert in de ‘echte’ wereld.

Om 15.30 uur was het tijd voor het diplomazwemmen. Er waren 70 kinderen voor het behalen van hun B-diploma, dus het zwembad was erg vol met alle kijkers. De hoofdbadmeester maakte weer een feestje van het afzwemmen. Dit keer ging mijn vriend met het watertrappelen mee het water in. Na het in ontvangst nemen van haar diploma, medaille en polsbandje liepen de zwemmers een ererondje en onze dochter liep trots voorop. Ze kreeg nog een cadeau van haar oma en ons waar ze erg blij mee was.

Hierna brachten we haar bij haar oma in Leidschendam, waarna wij naar Delft reden. We hadden een tafel gereserveerd bij het Indiase restaurant Maharadja en genoten weer van het heerlijke eten.

Schaatsen met dochter

Onze dochter had een studiedag en ik had haar in de kerstvakantie beloofd te gaan schaatsen op noren. Ik had ook mijn vader meegevraagd, want ik had geen idee hoe lang ik zou kunnen schaatsen. Onze dochter moest even wennen op haar noren, maar het ging al snel steeds beter. We schaatsten op de 400 meter baan in Rotterdam en ze keek heel goed naar de hardrijders. Zo goed wilde ze ook worden, zodat ze aan de linkerkant op de schaatsbaan mocht rijden. Ik vertelde haar dat ze dan eerst op schaatsles voor noren moest of op schaatsen als sport. Dat leek haar heel leuk, maar eerst moet ze haar zwemlessen afmaken, voordat ze een nieuwe sport mag kiezen.

Ik was best tevreden hoe ik zelf schaatste. Ik verloor maar twee keer erg mijn evenwicht, waarbij ik één keer hard ten val kwam. Daarna heb ik eventjes gezeten en zag ik mijn vader en dochter langs schaatsen. Ik was erg trots op haar hoe snel ze het schaatsen op noren oppakte en na een val gelijk weer verder schaatste. Ik schaatste nog 10 minuten tot de dweilpauze. Zo had ik al 45 minuten geschaatst en kon ik tijdens de dweilpauze even tot rust komen. Na de pauze schaatste ik nog 20 minuten, maar toen was het echt op. Onze dochter bleef enthousiast doorschaatsen met mijn vader, maar om 12 uur vond ik het tijd om naar huis te gaan. Mijn vader bracht mij thuis en onze dochter ging met hem mee, zodat ik rustig kon slapen. Om 16 uur haalde ik haar weer op, want ze had ’s avonds nog een inhaalzwemles. Een drukke dag, maar ik had heerlijk geschaatst.

Rijtest CBR

Om 9.30 uur stond mijn rijtest gepland. Ik was er al een kwartiertje eerder. Direct kwam de beveiliger naar mij toe om te vragen waarom ik er parkeerde. Ik vertelde dat ik voor de rijtest kwam en toen was het akkoord. Ik stond geparkeerd tussen alle lesauto’s, waardoor ik mij net weer 18 jaar voelde. Ik werd eerst door de instructeur uitgenodigd in zijn kantoor om de procedure te bespreken. Ik gaf gelijk aan dat ik niet goed begreep waarom het CBR een rijtest wilde, terwijl de neuroloog mij voor vijf jaar goedgekeurd had. Hij kon dit verder niet toelichten en we startten met de test. Eerst werd de kracht in mijn benen getest via een apparaat op het rempedaal. Bij beide benen scoorde ik 104. Veel beter dan 8 jaar geleden toen ik links 55 scoorde en rechts 94. Dit was zeker een goed begin. We begonnen aan de route en ondertussen kletsten we. Het was een hele vriendelijke man die duidelijke instructies gaf. De noodstop moest ik 3 keer doen, voordat hij hem goed vond. Hij wilde de noodstop met koppeling erbij en de abs in werking stellen. Ik vroeg direct of 3 keer veel was, maar hij stelde mij gerust dat je het binnen 8 keer moest halen. We reden de route af en gingen weer naar zijn spreekkamer. Hij vertelde gelijk dat ik de rijtest had gehaald . Hij gaf alleen de tip dat ik iets rustiger op een kruising/zijstraat af kon rijden. Hij zag wel dat ik goed keek, maar vond dat de mensen uit zo’n zijstraat misschien zouden denken dat ik niet zou stoppen. Ter plekke diende hij zijn rapport in en hij zou ervoor zorgen dat het binnen twee weken behandeld zou worden. Ik belde direct mijn vriend om het goede nieuws te vertellen en appte de rest. Hierna ging ik naar het roeien toe en kon daar fijn mee ontspannen. Weer thuis bleek mijn rapport al verwerkt te zijn en was mijn rijbewijs voor 5 jaar goedgekeurd. Jippie!

39ste verjaardag

Vanaf het moment dat ik wakker was, voelde ik mij al jarig. Er werd voor mij gezongen en ik kreeg een mooi geknutselde boekenlegger in een versierde envelop, bonbons, puzzel, happy socks en een telefoon. Na het ontbijt maakte ik nog gevulde eieren, maar ik was even vergeten dat ik dat best een werkje vond. Zeker om het eigeel goed op smaak te krijgen. Ondertussen belde mijn oma nog om mij te feliciteren. We spraken af dat ik morgen naar haar zou komen met een gebakje. Mijn vriend en dochter hadden ondertussen mijn schoonmoeder bij de Randstadrail opgehaald en ook nog mooie rozen gekocht. Het was tijd om mijn witte chocoladecheescake te proeven en ik was blij dat hij goed gelukt was. Mijn schoonzus kwam met de kids en een vriendin met twee kids. De kids gingen spelen en doordat het vrij rustig was, konden we lekker kletsen. Onze dochter moest van 13 tot 14 uur nog naar zwemles, dus het was even heerlijk stil in huis. ’s Middags was het wat drukker, maar mijn vriend verzorgde al het eten en drinken en zo had ik tijd om met iedereen te kletsen. Mijn ouders en schoonmoeder bleven nog frietjes eten en hielpen met opruimen. Ik was zo moe dat ik op de bank bleef zitten, maar ik had een hele leuke dag gehad en was flink verwend met veel leuke cadeaus.

Verjaardagsboodschappen

Onze week was best wel druk. Ik was dinsdag in Zoetermeer om verjaardagscadeaus voor vrienden te kopen en haalde bij de grote AH glutenvrije koekjes voor de taartbodem van de cheesecake. Die waren in Bergschenhoek niet te krijgen bij de Plus en de Jumbo. Dit combineerde ik met een kort bezoek aan een vriend met MS. Bij hem om de hoek zit een restaurant met goede glutenvrije taartjes, dus tijdens het bijkletsen at ik een tompouce.

Donderdag hadden we geen zin om te koken en gingen we eten bij de Soete Suikerbol. We komen daar best vaak en hebben een vaste tafel helemaal in de hoek van het restaurant zo ver mogelijk bij de speelhoek vandaan. We bestelden gelijk ons eten bij de drankjes. Hierdoor hadden we na het eten nog tijd om boodschappen te doen. Mijn vriend deed de boodschappen, terwijl ik met mijn dochter een ijsje haalde bij Verhage. Normaal eet alleen zij een ijsje, maar ik besloot gezellig mee te doen. Mijn softijs ging in een bakje en werd bestrooid met stukjes M&M’S. Het was voor mij wat teveel, dus zochten we mijn vriend op in de supermarkt en zocht ik de laatste spullen van het lijstje. Fijn om alles weer in huis te hebben en alleen vrijdagavond de bestelde taart nog te moeten afhalen.

Stedentrip plannen

Mijn zus en ik hadden het erover gehad om weer een keer een stedentrip naar het buitenland te doen. Mijn zus had het eerst over een vier daagse trip, maar ik gaf al snel aan dat het voor mij minimaal vijf dagen moesten zijn, omdat ik verwacht dat ik tijdens de reisdagen nog maar weinig ernaast kan. Qua bestemming dachten we aan een stad met strand, bv Pula of Valencia. We bekeken onze agenda’s en kwamen uit op het tweede weekend van oktober. In Pula was het dan al een stukje kouder, dus kozen we voor Valencia. Daarna keken we naar de vluchten. We wonen om de hoek bij Rotterdam Airport, dus als we heen vlogen op vrijdag 11 oktober, was er op woensdag geen vlucht, dus besloten we op donderdag terug terug te vliegen. Wat een luxe vooruitzicht zes dagen Valencia. Toch bleef ik wat onzeker of ik de drukte van zo’n grote stad nog aan kan. Mijn laaste stedentrip was in 2019 naar Madrid. Gelukkig kon ik dit gevoel na een paar dagen achter mij laten.

Mijn zus vond via Airbnb een mooi 3-kamer appartement en zocht contact met de verhuurder om na te vragen of we met de rolstoel bij het appartement konden komen. Ze stuurde heel attent een foto van de toegangsdeur met drempel en de twee traptreden om bij de lift te komen. Die hoefden geen belemmering te zijn; daar konden we samen mijn rolstoel wel overheen tillen. We waren zo gecharmeerd van de rustige ligging van het appartement en het balkon, dat we het tillen er graag voor over hebben.