Glutenvrij

Voordat ik MS kreeg, ben ik in november 2010 gediagnosticeerd met Coeliakie. Bij Coeliakie zorgen gluten ervoor, dat de darmwand beschadigd raakt, waardoor voedingsstoffen en vitamines minder goed opgenomen worden. Er zijn hier nog geen medicijnen voor. Het enige wat ik kan doen is zorgen dat ik geen gluten eet. Coeliakie kan erfelijk zijn, dus nadat bij mij de diagnose gesteld was, hebben mijn vader en zus zich ook laten testen. Zij bleken ook coeliakie te hebben. Mijn broertje heeft zich een paar jaar later ook laten testen, maar hij had geen antistoffen in zijn bloed. Hij kan dit in de toekomst misschien nog wel opbouwen, maar het kan ook zo zijn dat hij nooit antistoffen krijgt. Na een positieve bloedtest volgt nog altijd een gastroscopie waarbij de Maag-Darm-Leverarts (MDL) biopten (kleine hapjes) neemt uit de twaalfvingerige darm en deze op kweek zet, om te zien of er al darmbeschadigingen zijn.  Als je eenmaal de diagnose hebt, blijf je jaarlijks onder controle bij de MDL-arts om je vitamines, mineralen enz te controleren. Dit gebeurt d.m.v. een bloedonderzoek.

In de loop der jaren zijn er steeds meer glutenvrije producten verkrijgbaar en heb ik mijn voorkeursproducten uitgezocht. Uit eten gaan blijf ik wel lastig vinden. Het gebeurt nogal eens dat ik dan vlees zonder saus krijg, waardoor het toch iets minder smaakt. Daarom ben ik snel geneigd om naar vaste adressen te gaan. Hieronder beschrijf ik mijn favoriete adressen.