Australië & Hong Kong

5 December 2015 was het eindelijk zo ver. Ons avontuur ging beginnen. Als je naar Australië wilt vliegen, moet je altijd een tussenstop maken en het leek ons leuk die stad dan ook te verkennen. Maar voor welke stad kies je dan? In ons geval bleven Hong Kong en Singapore over, omdat we in Dubai en Kuala Lumpur al eens geweest waren. Wij kozen voor Hong Kong. Wat een mooie rit vanaf het vliegveld naar ons hotel. Je ziet direct de vele eilandjes van Hong Kong die door enorme bruggen met elkaar verbonden zijn. We verbleven drie nachten in een invalidenkamer in het BP International. Eerst een beetje bijgekomen van de vlucht en aan het einde van de middag toch nog een wandelingetje gemaakt om de stad te proeven en natuurlijk heerlijk Aziatisch eten bij 1 van de vele restaurantjes. Dag 1 en 2 liepen in elkaar over doordat we naar het oosten vlogen en een tijdverschil hadden van -7 uur.

Op dag 3 in Hong King gingen we naar Wong Tai Sin temple. Dit complex ligt midden tussen de wolkenkrabbers en is goed te bezichtigen met de rolstoel. Daarna geluncht in de Temple Mall. Met de metro kun je je goed verplaatsen in Hong Kong. Soms is het wel goed zoeken naar een ingang met een lift. Daardoor duurde onze terugweg naar het hotel een stuk langer dan gepland, maar hebben we onderweg de mooie stadsparken bekeken. ’s Avonds nog even gekeken bij de lasershow aan de kade van Kowloon. Je kijkt dan uit op alle verlichte p1000100gebouwen van Shangri La. Dat was erg mooi. De lasershow voegde niet veel toe, maar dat maakt het uitzicht niet minder mooi. Wel apart om af en toe ongegeneerd nagestaard te worden door de lokale bevolking. Die vonden zo’n Westerse meid in een elektrische rolstoel toch wel een beetje vreemd volgens mij. Aan de ene kant beetje pijnlijk zo op mijn eerste dagen in mijn eigen rolstoel, maar we konden er toch ook wel om lachen.

Voor dag 4 hadden we vanuit Nederland al een city tour op Hong Kong Island geboekt. We  startten met een korte treinrit naar Victoria Peak, het hoogste punt van Hong Kong. Er was een lange rij voor de trein, maar mijn vriend en ik werden meteen naar voren geloodst. Erg fijn; dan had ik ook eens voordeel van mijn p1000218rolstoel. Van het hoogste punt heb je een super mooi uitzicht over Hong Kong. Vervolgens gingen we naar Aberdeen, waar we een tochtje maakten met een sampan (traditionele boot). Als laatste bezochten we de gezellige Stanley market. Ze hielden overal heel goed rekening met mijn rolstoel en pasten erop als we ‘m even ergens achter moesten laten, zoals bijvoorbeeld bij het boottochtje.

Op dag 5 heerlijk geluierd totdat we aan het begin van de avond opgehaald werden om weer verder te vliegen naar Cairns in Australië. Hier verbleven we zes dagen in het Bay Village Tropical Retreat waar we een appartement hadden. Het complex had een heerlijk p1000357zwembad. Vanuit het complex kon je wandelend naar de Esplanade (boulevard), supermarkt, restaurants en winkels. Met het plannen van de reis hadden we het zo ingedeeld dat we een drukke dag altijd afwisselden met een rustdag. Mijn vriend was hier af en toe erg blij met de rolstoel. Het was erg warm (35 gr. en hoge luchtvochtigheid) en nu konden we alle boodschappentassen aan de rolstoel hangen.  🙂

Op dag 8 hadden we een excursie geboekt met de Skytrail naar Kuranda. We werden met een grote bus opgehaald bij het hotel en ook nu weer erg vriendelijke hulp: rolstoel onderin en ik voorin de bus om zo min mogelijk te hoeven lopen. Vanuit de Skytrail hadden we een fantastisch uitzicht over het regenwoud. Mijn p1000373rolstoel ging in de cabine voor ons en werd er door de medewerkers netjes uitgehaald bij de twee stoppunten onderweg (Red Peak & Barron Falls Station) waar we van de uitzichtpunten genoten. Bij het eindpunt in Kuranda waren genoeg winkeltjes om rond te kijken en te lunchen. Daarna vertrokken we met de Kuranda Scenic Railway weer richting Cairns. Hier was zelfs een rolstoellift p1000424aanwezig om in de trein te komen. Omdat de rolstoel niet in een gewone wagon pastte mochten we in één van de luxe wagons en hadden we die helemaal voor onszelf . Onderweg nog een fotostop bij Barron Falls en een mooi traject over de Stoney Creek Bridge en vele tunnels. Het was een hele lange dag, maar zoveel leuker dan vooraf bedacht door de stopmomenten onderweg dus zeker een aanrader!

Op dag 9 weer een relaxed dagje gehad om er op dag 10 op uit te trekken met de catamaran naar Green Island. We mochten met de rolstoel als eerste aan boord van de catamaran. Op Green Island aangekomen, konden we niet wachten om het heldere water in te gaan. We konden de rolstoel bij de strandwacht achterlaten en zo onbezorgd vanaf het strand snorkelen. We waren nog maar net in noodlehet water of mijn vriend had een schildpad gespot. Super gaaf, want deze stond hoog op ons wensenlijstje. Ook waren er mooie vissen. ’s Middags hadden we een snorkeltour wat verder op het rif. Hier moesten we best een stuk lopen naar de boot en na het snorkelen was ik even helemaal op. Hoe mooi het ook was, ik had het hier wel even moeilijk mee.

p1000577Op dag 12 werden we opgehaald om verder noordelijk te gaan naar Cape Tribulation voor drie daagjes. Onderweg hebben we een stop in Port Douglas bij het Wildlife Habitat. Hier waren onder andere de cassowary, krokodillen, boomkangoeroes etc. Hier kon je ook met een koala op de foto en kangaroes voeren, wat ik beide natuurlijk wilde doen.

We staken per pont de Daintree River over om dieper het nationaal park in te gaan. We arriveerden bij het Ferntree Rainforest Resort waar we een Cabine hadden met oprit voor de rolstoel en waarvandaan je zo uit het regenwoud het strand op kon lopen.

p1000632Op dag 13 werden we vroeg opgehaald door Ocean Safari Tour om weer te gaan snorkelen. Dit keer moesten we een eind lopen voordat we op de boot konden stappen. Dit pad was helaas niet begaanbaar met de rolstoel, dus liepen wij alvast voor de groep uit zodat ik op mijn gemakje met pauzes kon lopen. Gelukkig was het een stukje varen om op het rif te komen, dus even bijkomen in de tussentijd. We snorkelen op twee verschillende spots. Het snorkelen deed ik weer met de noodle en dat ging best goed. Wel moest ik iets eerder stoppen dan mijn vriend, maar ik kon lang genoeg snorkelen om van alles te zien. We zagen twee schildpadden, een rog en ook heel veel verschillende vissen. De middag doorgebracht in de schaduw bij het zoutwaterzwembad.

Op dag 14 ging de reis weer terug naar ons hotel in Cairns. Onderweg nog een boardwalk gedaan door het regenwoud en gestopt bij Alexandra Lookout gebracht. Ideaal voor de rolstoel zo’n boardwalk. Na de boardwalk gingen we aan boord van een boot om op de Daintree River krokodillen te spotten. Helaas zagen we er maar één doordat het water al vrij warm was, brachten de kroko’s hier hun meeste tijd in door waardoor ze voor ons onzichtbaar waren. De eerste helft van de vakantie verliep super. Ik kon bijna alles doen, ondanks de rolstoel. Hier kon ik vooraf alleen maar van dromen.

Op dag 15 vlogen we in de ’s morgens naar Adelaide. Wat hier zeker nog een vermelding waard is, zijn de rolstoeltaxi’s in heel Australië. Ideaal om je rolstoel makkelijk te vervoeren en net zo duur als een normale taxi. In Adelaide was het die dag 42 graden. Even gewacht tot na het diner om toch nog wat van de mooie gebouwen in de stad te zien.

Op dag 16 gingen we op tijd op pad om de boot van 13 uur te halen van Cape Jervis naar Kangaroo Island. Helaas liet mijn app me al snel in de steek en zijn we terug gereden naar het hotel om daar een navigatiesysteem te kopen. Onderweg de boot omgeboekt naar 19 uur zodat we in elk geval nog een plekje hadden op de boot. Dus poging twee om naar onze bestemming te gaan, verliep een stuk beter. Bij de boot aangekomen, konden we als vijfde reserve in de rij staan, maar doordat we een kleine auto hadden voor Australische begrippen, konden we precies nog met de boot van 16 uur mee. Deze overtocht duurde 45 minuten. We overnachten drie nachten in Mercure Kangaroo Island Lodge.

p1000927Op dag 17 zijn we gestart met de koala walk. Hierbij waren zes bomen gemarkeerd waar ze in zaten. De rest kon je zelf spotten. Wij kwamen tot 12-13 koala’s, de ene nog leuker dan de ander. En ook goed te doen met de rolstoel! Hiervandaan vervolgden wij onze weg naar Flinders Chase National Park. In het park zijn wij eerst naar Admirals Arch gegaan. Via een mooie boardwalk zagen we de Nieuw Zeelandse zeeleeuwen al liggen op een grote p1000981rots. Wauw, wat was dat een gaaf gezicht. Deze hadden we hier helemaal niet verwacht. Een bezoek aan de zeeleeuwen stond pas morgen op het programma. Toen we verder wandelden bleek dat we nog dichterbij konden komen. Mijn vriend was eerst de trappen naar beneden geklommen om te beoordelen of het uitzicht de moeite waar was. Enthousiast kwam hij mij halen om me mee te laten genieten van de zeeleeuwen. Het waren eigenlijk veel teveel trappen, maar toch wel de moeite waard. Hierna weer een klein stuk met de auto gereden om bij de Remarkable Rocks te komen. Wat een mooi en vreemd gezicht. Doordat mijn vriend de auto reed, kon ik steeds energie opladen voor de uitzichtpunten en konden we alles samen doen.

p1010040Op dag 18 was het eigenlijk onze planning om niets te doen, maar ik wou toch nog graag naar Seal Bay maken, waar een kolonie zeldzame Australische zeeleeuwen op het strand ligt. Als toetje kwam hier ook nog een hele groep dolfijnen langs zwemmen. We hebben hier een hele tijd gekeken naar alle zeeleeuwen. Ook hier was weer een boardwalk, zodat ik overal kon komen waar iedereen komt.

De dagen op Kangaroo Island waren voorbij gevlogen. Hoogste tijd om op dag 19 wat kilometers te gaan maken op het vaste land. Vandaag was onze langste reisdag van vijf uur om bij ons volgende hotel te komen. Onderweg passeerden we zoutmeren. We verbleven 1 nacht in Best Western Melaleuca Motel & Apartments

Dag 20 waren we begonnen met autoroute door het plaatsje Robe, waar we gisteren echt geen fut meer voor hadden na de lange reis. Hier startte de mooie limestone coast die we vandaag alweer achter ons lieten, maar later deze week weer verder konden bekijken. We hoefden maar anderhalf uur te rijden om Mount Gambier te bereiken waar we 1 nacht verbleven in het Quality Inn Presidential. Wat een ongezellig hotel was dit. Even rusten en daarna op pad geweest om de bezienswaardigheden van Mount Gambier te bekijken. Mount Gambier is gelegen op de helling van een gedoofde vulkaan en in het centrum van het stadje ligt Blue Lake. Elk jaar verandert dit meer langzaam van grijs naar felblauw en weer terug. Wij troffen het meer felblauw aan. Erg bijzonder om te zien. We hadden geen enkel gevoel dat het kerstavond was, dus lekker gegeten bij een Aziatische toko. Erna wel lekker eten en zo gekocht om morgen toch een beetje een Kerstdiner te maken.

Dag 21 was het eerste kerstdag, maar zo voelde het helemaal niet. We waren heel vroeg al op pad gegaan, omdat we verlangden naar gezelligheid in ons volgende huisje in Halls Gap. We verbleven 2 nachten in het D’Altons Resort. Onderweg nog gestopt om mooie foto’s te maken van de bergen die voor ons oprezen. Heel gaaf die afwisselingen zo in het landschap tijdens onze hele reis. Doordat we de bergen in reden ging ook de buitentemperatuur naar beneden. p1010487We hadden de mazzel dat we direct al in ons huisje mochten. Nadat de zon onder was gegaan kwamen de kangaroes voor het huisje gras eten. Super leuk, want we hadden er nog maar weinig gezien. De meeste lagen dood langs de weg. Ook kwam er een brutale kaketoe op bezoek die 1 van onze triominosstenen wilde meenemen. ’s Avonds een Kerstconcert uit Sydney op TV aangezet. Best gek om bij 30 gr. en volle zon Kerst te vieren.

Op dag 22 met de auto het Grampians National Park verder ontdekt. We stopten bij de uitzichtpunten Reed Lookout & The Balconies en Boroka Lookout. Wat een uitzicht hiervandaan. En ook al deze uitzichtpunten konden we bereiken met de rolstoel. Wat een super fijn vakantieland om zo voor het eerst met de rolstoel op vakantie te zijn.
We moesten ook even puzzelen voor de route terug naar Melbourne. De route die we van tevoren gekozen hadden, konden we in elk geval niet volgen vanwege bosbranden rondom Lorne.

Op dag 23 verlaten we ons leuke huisje en hebben een rit van 2 uur naar Warrnambool waar we een nacht verblijven in een luxe appartement van Quest Warrnambool. Hier heerlijk gerelaxed bij het zwembad. Aan het einde van de dag het strand bekeken. Hier lazen we het verhaal dat 2 schaapshonden de fairy pinguïns op de eilandjes voor de kust van Warrnambool beschermen tegen de vossen die bij laag water op het eiland kunnen komen. Van 4 pinguïns is de populatie hierdoor weer gegroeid naar 150. Super mooi.

Op dag 24 onze laatste lange rit (4,5 uur) via de Great Ocean Road. Onderweg gestopt bij vele mooie uitzichtpunten o.a. Bay of Islands, London Bridge en als laatste de 12 apostelen. Bij elk uitzichtpunt moesten we rolstoel weer in- en uit elkaar halen, dus nadat een keer of 6 gedaan hadden (beste zwaar!) verder landinwaarts gereden naar Torguay. Hier verbleven we in het Peppers the Sands Resort.

Op dag 25 nog maar een uurtje gereden om op het eindpunt van onze autorondreis te komen, Melbourne. Hier hadden we een invalidenkamer in Mercure Welcome Melbourne.
Eerst heerlijk een dutje gedaan, want rond 14 uur werden we alweer opgehaald om naar de fairy pinguïns op Philip Island te gaan. De pinguïn is één van mijn lievelingsdieren, dus ik had erg naar deze excursie uitgekeken. Ik had vanuit Nederland al de Penguin Parade afternoon geboekt. Daar aangekomen vroeg gedineerd om op tijd een plekje te bemachtigen. We hadden de Plus versie geboekt waardoor we apart zaten in een klein gezelschap i.p.v. op de grote tribune. Ook hier weer op een boardwalk, dus ik kon fijn in mijn rolstoel blijven zitten. En toen maar wachten tot het p1010746schemerig genoeg was zodat de pinguïns het strand op halen. Ik kon het haast niet geloven toen ze daar het strand opgewaggeld kwamen. Echt bizar om hierbij te zijn. Je mocht helaas geen foto’s nemen, maar het was een geweldige ervaring. Op de terugreis stond de dvd Oddball aan over de schaapshond die de pinguïns redde. Erg leuk, want we hadden de eilandjes waar het zich afspeelde gezien bij Warrnambool.

Op dag 26 hadden we helemaal niets gedaan. Ik moest bijkomen van de lange dag hiervoor en weer opladen voor de volgende dag.

Op dag 27 de laatste spannende dag van de vakantie. We vlogen om 12:30 uur naar Sydney om oud en nieuw te vieren. Met de taxi direct naar het Park 8 hotel. Om 18 uur ging het feestterrein van The Point in de botanische tuinen open. Hier was een festivalterrein ingericht p1010762met picknicktafels direct aan de kade waarvandaan we een super uitzicht hadden. Ook met de rolstoel kon ik mij hier goed verplaatsen en werden we uit de rij alvast naar binnen geleid. We hebben een geweldige avond gehad met het voorvuurwerk om 21 uur en natuurlijk het hoogtepunt om 0:00 uur. Hierbij hadden we uitzicht op het Operagebouw en de Harbour Bridge, waardoor het net leek of we naar de tv keken.

Hierna nog drie volle dagen in Sydney doorgebracht waarbij we steeds een ander stukje van de stad verkenden. Eén dag hebben we deelgenomen aan een free-sightseening bus tour die ons de bezienswaardigheden aan de andere kant van de stad toonde o.a. Kings Cross, Watsons Bay en Bondi Beach. De bus had eigenlijk geen ruimte voor een rolstoel, maar de chauffeur en een aantal passagiers hielpen mee en zodoende konden we toch mét de rolstoel mee. Zo fijn al die behulpzame mensen.

Op dag 31 vlogen we weer via Hong Kong naar Amsterdam en zat onze geweldige vakantie erop.yourphoto